Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Stevia Rebaudiana (Édes levél)

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Stevia Rebaudiana (Édes levél)

Paraguayban őshonos növény. Leveleiben egy édes anyag, az ún. steviosid, fordul elő, amelynek édesítő ereje a cukorét 200-300-szorosan felülmúlja, ráadásul fogyasztásuk nem is hízlal, inkább testsúly csökkentő hatása van. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Több tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. Ezen kívül vérnyomáscsökkentő, candidiózis, elhízás, érelmeszesedés, allergiák, immunrendszeri betegségek, szájüregi betegségek, gyomor és és emésztőrendszeri betegségeken kívül még hasnyálmirigy-segítő hatása is ismert. A Stevia akár 40-50 évig élő, 1 méter magasra növő cserje, melyet dézsás növényként tarthatunk. Nyáron félárnyékban, vagy napon egyaránt szépen fejlődik, télire fagymentes helyre kell tenni. Nyár végén, ősz elején hozza apró, fehér virágait. Édesítő ereje virágzás előtt a legnagyobb. Nyáron rendszeres öntözést igényel. Télen csak akkor öntözzük, ha levelei kissé kókadni kezdenek.

1 tõ - 2 785 Ft
2 507 Ft
Megtakarítás: 10.00%

Tegye fel kérdését a termékről

Sztívia (Stevia rebaudiana)

A sztíviát egzotikus növénynek gondolhatnánk, szerencsére nem kell Dél-Amerikában élnünk ahhoz, hogy mi is sikeres „stevia termesztők“ lehessünk. Ázsiában a stevia igen hamar az egyik legfontosabb cukorpótló növénnyé vált.

A sztívia több éves évelő növény, bár klímánkon a túlságosan nagy téli fagyok miatt, mint dézsás növény termeszthető. A fagyok előtt mindenképpen vigyük be meleg helyre. Félárnyékon és napon egyaránt szépen és jól fejlődik. Egyes helyeken egyéves növényként termesztik, és ez esetben kiültetve ősz végére a növény akár az 1 m-es nagyságot is elérheti, ilyenkor általában nagyobb méretű levelek szüretelhetőek, amik mérete elérheti a 2-3 cm-es nagyságot is. Nyáron rendszeres öntözést kíván, de a pangó víz kialakulását kerülni kell. Télen csak akkor öntözzük, ha a levelek elkezdenek egy kicsit „kókadni" Ügyeljünk a rendszeres tápanyag utánpótlásra.

Háromhetente arathatunk. Ne csak a leveleket távolítsuk el, hanem az egész hajtást de főképpen a hajtáscsúcsokat vágjuk le.

Dél-Amerikában közvetlenül a tőről szedik a levelet és így ízesítik teájukat. Tegyünk mi is így és egy-két szárított, vagy friss levél hozzáadásával teánk még ízletesebbé varázsolható. A leveleket természetesen össze is apríthatjuk, ez esetben 1/4 teáskanálnyi őrlemény hozzáadásával megédesíthetjük mindennapjainkat.

Ha csodák nem is, de csodanövények léteznek. Ilyen például a sztívia névre keresztelt növény is, amelynek hajtásai édesebbek a méznél, ráadásul fogyasztásuk nem is hizlal.

A sztívia a fészkesek családjába tartozó, szubtrópusi, és elő növény. Közel fél méter magas, bokros növekedésű. Lándzsás hegyű, fűrészes szélű levelei, illetve apró, fehér virágai ránézésre nem is olyan különlegesek. Ami egyedi benne, hogy leveles hajtásai édesek. Sőt! A szárított leveleiből készített őrlemény tízszer olyan édes, mint a kristálycukor. Ha pedig kivonjuk leveleiből az édességért felelős molekulákat, 300-szor édesebb anyagot kapunk, mint az azonos tömegű cukorból. Ráadásul fogyasztása nem hizlal, mivel a benne lévő - az édes ízt adó - glükozidok energiatartalma alacsony. Valószínű ezzel a tulajdonságával vívta ki a növény a mesterséges édesítőszerek gyártóinak ellenszenvét.

Nyugat-Európában az utóbbi években cserepes növényként árusítják. Szereti a jó vízáteresztésű, középkötött talajt és a világos helyet Nem különösebben igényes, hamar eléri a fél méteres magasságot. Apró fehér virágait nyáron hozza, cukortartalma a virágzást megelőzően a legmagasabb.

Használata egyszerű: egy levélkéjét kell a hideg vagy meleg italhoz keverni, vagy főzés közben az edénybe dobni, s mivel a cukormolekula „hőálló”, a főzés hatására sem csökken édessége.

A növényből kivont, édes ízért felelős steviol-glükozidok különösebb lebontás nélkül emésztődnek és ezért kalória-értékük rendkívül kicsi. Cukorbetegek is fogyaszthatják. Néhány dán és brazil tanulmány szerint a 2-es típusú cukorbetegség ellen is ígéretes, enyhíti az inzulin-függést, szabályozza az inzulinszintet. Más tanulmányok vérnyomáscsökkentő, hasnyálmirigy-segítő hatásairól számolnak be, valamint bizonyos ásványi anyagtartalma sem mellékes (A és C vitamin, cink, rutin, magnézium, vas, stb.).

Gyógyhatásai: szabályozza a vércukorszintet, segíti a máj és lép működését is. Segít a magas vérnyomás csökkentésében. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen is. Segít megakadályozni a hegesedést. Alkalmazzák még dermatitis, ekcema, seborrhoea ellen is. Bőrregeneráló hatása miatt sokan kozmetikai célokra használják. Teaként fogyasztva a sztívia hatékonyan javítja az emésztést, és hasfájás esetén is segítséget nyújthat.








Utolsó frissítés: Thursday, 13 December 2018 04:38

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.