Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Carica Papaya (Dinnyefa)

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu



Elindult az új weboldalunk: www.egzotikusnovenyek.hu Terveink szerint tavasszal át is állunk rá. KÉRJÜK, LEHETŐSÉG SZERINT MÁR NE ITT, hanem AZ ÚJ OLDALUNKON REGISZTRÁLJON, VÁSÁROLJON!



Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Carica Papaya (Dinnyefa)

Kettő db-ot kell belőle venni, mert külön növényen van a porzó virág és külön növényen a termő virág. 2-2,5 m-re megnövő, hatalmas, ujjasan szegdelt levelű fácska. 15-20 dkg-os termése van.

25 mag - 810 Ft

Tegye fel kérdését a termékről

Papaja, vagy dinnyefa (Carica papaya)

Képzeljünk el egy körte Formájú sárgadinnyét, amelynek sima és zöld-narancsszínű a héja. A húsa lazacszínű, és olyan puha. mint a bársony. A közepében rengeteg apró fekete és puha mag található, amelyek a kaviárra emlékeztetnek. Attól függően, mennyire érett, a papáját lehet zöldségként vagy gyümölcsként fogyasztani. De úgy is megfőzhetjük, mint a tököt, beletehetjük levesekbe, csőben sültekbe, töltelékekbe, vagy lassú tűzön főtt fogásokba. Amikor jól megérett, akkor a papaját gyümölcsként kezelik, amelyből gyümölcs salátákat, lekvárt, pürét és sörbetet készítenek. Puha, lédús, a szájban szétolvadó, és illatos húsának íze félig a kantalup dinnyére, félig az őszibarackra emlékeztet. Pajtától függően édes vagy kevésbé édes. Ha megfőzzük, olyan az íze. mint a töknek. Semmiképpen se vegyük meg a foltos, sérült és ráncos gyümölcsöt. Ahogy a papaja öregszik, a színe a zöldből a narancssárgába megy át és a héja egyre puhább lesz.

A trópusok egyik legízletesebb gyümölcse a dinnyefa termése vagy papaja, mely Dél- Amerikából terjed szét más, meleg égövi vidékekre. Európában a portugál királyi udvarban ízlelhették meg először, ahová őfelsége hajósainak révén jutott el

A hazai vagy a délszaki gyümölcsfáktól abban is eltér, hogy a papaja lágy szárú törzset fejleszt, amelynek üreges a belseje. Kétlaki növény lévén a hím- és nő-ivarú virágok külön fán nyílnak (akad azonban hímnős, önporzó is, ez pedig a „solo” fajta). Hogy milyen nemű a fa az ha-mar kiderül, mert gyors növekedése folytán már a magvetés utáni második-harmadik évben megjelennek a virágok. A termők, azaz nőivarúak a levélhónaljakban csücsülnek, míg a porzós, tehát hímivarúak hosszú száron fejlődnek.

Amint a fehér gyöngyvirág illatú virág megtermékenyül, néhány hét múlva láthatóvá válik a terméskezdemény. A kezdetben apró. haragoszöld bogyó fokozatosan hízik, míg végül eléri kifejlett méretét, amely fajtától függően 10-30 centiméter hosszú, és állagban 1-3 kilogramm súlyú lehel.

A dinnyefa gyümölcsét néhány milliméter vastag, puha héj borítja. Ha ezt felvágjál; előtűnik a vöröses-narancs színű gyümölcshús, melynek üregében rengeteg apró, bors- méretű mag található. A hús állaga hasonló a keményebb sárgadinnyéhez, íze azonban egészen más. Erre szokták azt mondani, hogy trópusi ízű. Elsősorban illata és aromája tér el az általunk megszokott gyümölcsökétől. Íze összetett, enyhén fűszeres és édes. A gyümölcs emésztést elősegítő enzimeket tartalmaz, valamint A- C-vitamint, béta-karotint és sok kalciumot.
Dézsában is terem Malájföldön győződtem meg arról, hogy majdnem minden ház előtt látható rozsdás vödörbe, kimustrált hordóba vagy korhadt faládába ültetett dinnyefa, amely roskad a gyümölcsöktől.

A dinnyefa magjainak kikeltetése könnyebb, mint hinnénk. A friss magok néhány hét alatt csírázásnak indulnak. Keverjünk össze egyenlő arányban tőzeget, homokot és kerti földet, majd ezzel töltsük meg a vetőládát. A magokat vessük 5 cm mélyre, egymástól 5-6cm-es távolságra. Öntözzük meg, fedjük le üveglappal és újságpapírral (az árnyékolás miatt) az edényt, amely fűtőtest felett helyezünk el. Alkalmanként rövid időre vegyük le az üveglapot, nehogy a föld bepenészedjen. Amint a kis magoncok elérték a tíz-tizenöt cm-es magasságot, óvatosan ültessük á; külön- külön cserepekbe. Ügyeljünk, hogy a zsenge gyökerek ne sérüljenek a kiemelés és a beültetés közben. Az ültetőföldnek már gazdagabbnak kell lennie, ezért a B típusú virágföldhöz keverjünk ötödrész szárított marhatrágyát. és lazításképpen némi szemcsés homokot. A növényeket tegyük a szoba világos, meleg részére, de óvjuk a közvetlen napsütéstől. A földet tartsuk mindig nyirkosan, de vigyázzunk nehogy nagy igyekezetünkben túlöntözzük. Az a növény pusztulásához vezet. Ahogyan a dinnyefácska növekszik, ültessük át egyre nagyobb cserépbe. A növény végleges magassága nem fogja elérni a plafont. Nyáron akár a szabadba is kitehetjük cserepestől, félárnyékos, szélvédett helyre. A második évtől már izgatottan vizsgálhatjuk a levélhónaljakban az első virágok megjelenését. Sudár törzsű szobai dísznövényként is megállja a helyéi.

Receptek
Érett papája: Vágjuk kelté a pápáját, locsoljuk meg egy kevés citromlével, mézzel, ruminak portói borral, édes kókusztejjel vagy juharsziruppal.

Vágjuk kockákra a pápáját, tegyük gyümölcssalátába, de csak a tálalás előtti utolsó pillanatban, mert a benne lévő papain megpuhítja a többi gyümölcsöt (hasonlóképpen nem tanácsos hozzáadni tej alapanyagú desszertekhez, mert a papain nem engedi, hogy a keverék besűrűsödjön).

Papájás sütemény: alacsony hőfokon egy lábasban olvasszunk meg 4 evőkanál cukrot és 10 g vajat. Az így készült karamellt öntsük egy süteményformába, és hagyjuk kihűlni. Hámozzunk meg 1 nagy pápáját, vágjuk fel csíkokra, helyezzük el a formában. Az egészet borítsuk le vajas tésztával, és 45 percre tegyük a sütőbe (150 °C).

Gyömbéres papája: szedjük ki a fél papaják húsát, keverjük össze összezúzott mandulás keksszel, reszelt gyömbérrel, mazsolával, apróra tört pisztáciával, citromlével, barna cukorral és tejszínnel, és töltsük vissza a héjába. 210 °C-on süssük 25 percig. Forrón tálaljuk.








Utolsó frissítés: Wednesday, 27 May 2020 07:59

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.