Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Ipomoeo Batatas (Trópusi édesburgonya)

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Ipomoeo Batatas (Trópusi édesburgonya)

A trópusok egyik nélkülözhetetlen népélelmezési cikke. Sütve, főzve és szárítva fogyasztják. A gesztenyepüréhez hasonló íze van.

1 tõ - 895 Ft

Tegye fel kérdését a termékről

Édesburgonya (Ipomoea Batatas)

Ez a furcsa gumó különböző alakot, nagyságot és színt képes felvenni. Létezik olyan fajtája, amelyiknek piros a héja és féhér a húsa; de van sárga héjú és narancssárga húsú, fehér héjú és élénksárga, lazacszínű vagy lila húsú is. Valódi kaméleon! Megfőzve fogyaszthatjuk sósan (pürének, csőben sülve...), vagy édesen (sütemény, fánk...), finom lekvárral, nyalánkságokban, szárított viráglevelekkel... Ha kedveljük a sütőtököt, imádni fogjuk az édesburgonyát. Az íze édeskés, az állaga a gesztenyééhez hasonlóan lisztes. Lehetőleg a piros héjú, narancsszínű húsú változatát vásároljuk meg amelynek magas a béta-karotin-tartalma. Semmiképpen se fogadjuk el a fonnyadt, hibás és foltos termést. Az édesburgonya szobahőmérsékleten 1 hétig eláll. A héja olyan vékony, hogy nem szükséges meghámozni, elég gondosan lekefélni. De a maximalisták természetesen meghámozhatják!

A batáta a csővirágfélék rendjének szulákfélék családjába tartozó kúszószárú, évelő élelmiszer- és takarmánynövény. Ez az egyik legfontosabb keményítő növény, amit a földön ismerünk, egyben a legjelentősebb gumós növény a trópusokon, amely ott az élelmezés alapja. Az orsó alakútól a gömbölyűig változó gumói a hajtás eredetű gyökerekből jönnek létre. Általában 1-2 kg súlyra fejlődnek. Egy növény átlagosan 10 ilyen gumót növeszt. Az édesburgonya sokkal nagyobb kalóriatartalmú, mint a burgonya, 27% keményítőt, 3-5% cukrot tartalmaz, ami főzéskor tovább gyarapodik, ez okozza a gumó édes ízét.

A 3-6 hónap alatt érő batáta a burgonyához hasonlóan megfőzve, pirítva fogyasztható, de szárítják is, meg alkoholt és keményítőt nyernek belőle. A gumó eltarthatósága azonban lényegesen gyengébb, mint a burgonyáé.

A batáta évelő, kúszó, csavarodó szárú növény, de mindig csak 1 évesként művelik. Szaporítása vegetatív nődön történik, dugványokkal. Augusztus végén a gyökeres hajtás végeket cserépbe, esetleg ládába ültessük, télen ugyanúgy teleltessük, mint a szobanövényeket a fagyok beálltával. Április vége - május közepe között ültethetjük ki a szabadba. Könnyén felmelegedő, humuszos homoktalajainkon, az ország melegebb részein, védett fekvésben nálunk is termeszthető a batáta. Tenyészideje nem hosszabb, mint a burgonyáé, de hőigénye sokkal magasabb, inkább a rizséhez hasonlítható. Hűvösebb tájakon, hidegebb talajokban gumói nem érnek be. A tenyészidő kezdetén nedves, később inkább száraz, meleg időjárás kedvez a szánára. A gumók vége elhegyesedő, belseje fehér, rózsaszínű vagy sárga. Keményítőben, cukorban, fehérjében gazdag, könnyen emészthető. Íze hasonlít a szelídgesztenyéhez, de nem száraz, húsa omlós, mint a banáné, sütve és főzve fogyasztják. Igen finom vajban megsütve, jól turmixoIható. A gesztenyepüréhez hasonló édesség is készíthető belőle.

A fajnak ma már igen sok fajtáját termesztik, ezek a gumó színében, alakjában, héjának színében, húsának állapotában /főzve lisztes vagy zselatinos/, a levél alakjában különböznek. Legfőbb termesztője Afrika, ezen kívül legtöbbet termel az FSA, Japán, Kína és Új-Zéland. Közeli rokonai Közép-Amerikában vadon élnek. Kolumbusz hozta magával az édesburgonyát Spanyolországba, és ennek karibi neve, a batata a 90 évvel, később behozott burgonyára is ráragadt. Afrikában és Dél-Ázsiában kiszorította a bennszülött jamszgyökeret.

Receptötletek
Sós változat
•    A legegyszerűbb: vágjunk négyfelé az édesburgonyát. 6 percre tegyük a mikroba, sózzuk meg, tegyünk rá egy kevés vajat.
•    Pompás változat: 1 óráig süssük sütőpapírban 150 oC-on, majd tegyünk rá egy kevés tejszínt és metélőhagymát.
•    15-20 percig forraljuk egy lábas vízben, majd nyomjuk össze pürévé.
•    Süssük meg egy serpenyőben provence-i zöld fűszerekkel (rozmaring, borsfű, kakukkfű, bazsalikom, majoránna), szalonnával és gombával.
•    Reszeljünk le 2 édesburgonyát és 2 cukkinit, keverjük össze 2 evőkanál liszttel. 2 evőkanál olívaolajjal, kakukkfűvel, 200 g parmezán sajttal és 2 tojással. Tegyük az egészet egy tepsibe, és süssük meg!
Édes változat
•    6 percig süssük a mikróban, majd nyomkodjuk össze kókusztejjel.








Utolsó frissítés: Sunday, 26 May 2019 13:54

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.