Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Kávécserje (Coffea Arabica Rubiaceae)

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Kávécserje (Coffea Arabica Rubiaceae)

Örökzöld, a 3-4 éves tövek már teremhetnek. Fényes, sötétzöld, hullámos levelei tojásdad alakúak. Az illatos, csillag alakú, fehér virágukat zöld termések váltják fel, melyek élénkpirosasra érnek, majd teljesen megfeketednek. Kis fáink magvait fonnyasztás, szárítás után könnyen letisztogathatjuk. Fáradozásaink gyümölcse az illatos, saját termésű kávéital.

1 tõ - 1 195 Ft

Tegye fel kérdését a termékről

Kávé

A kávétermés legnagyobb részét az Etiópia 1350—2000 méter magas területein őshonos Coffea arabica cserje adja. Ez a faj vadon tenyészik még Afrika és Arábia trópusi vidékein. Kis százalékban más kávéfajok is szerepelnek a trópusi szállítmányokban terméseikkel, így a C. canephora, C. hbértea, C. extesa és a C. stenopltylla, A világ trópusi vidékein hatalmas területeken foglalkoznak jól jövedelmező termesztésével.

A kávé 1-3 m magasra fejlődő kis örökzöld fa vagy bokor. A hajtások először zöldes színűek, simák, a második évtől sárgásbarna fásodás indul meg, ettől kezdve a héjrész sűrűn felrepedezik. Törzse egyenes, rajta sok szabályos, vízszintesen álló oldalág fejlődik. Ezek az ágak a későbbi években a termések súlya alatt ívesen a föld felé hajlanak.

A bőrszerű levelek ép szélűek, fényesek, hullámos felületűek, méretük 12-15x6 cm. Széles lándzsa alakúak, örökzöldek, a hajtásokon átellenesen helyezkednek el. Sugaras szimmetriájú virágai kellemes jázmin illatúak, fehérek vagy krémsárgák. A levélnyelek tövében örvösen, nagy tömegben nyílnak: rövid kocsányokon helyezkednek el, vagy szorosan a vesszőkhöz tapadnak. A párta ötcimpás, a cimpák oválisak. A virágok hímnősek, porzókat és termőt is tartalmaznak; a porzók rövidebbek a sziromleveleknél.

Csonthéjas terméseit kívülről éretlenül haragoszöld hús borítja, ami az érés folyamán megpirosodik, majd lilás, kékesfeketére színeződik. Az 1-1,5 cm hosszú termések megnyúlt gömb alakúak. A csonthéjas termések, a kávébabok” 8,5-12,6 mm hosszúra fejlődnek. A terméshúsban rendszerint két mag fejlődik, ritkán egy is lehet - ez gömb alakú -, amit eredetileg „gyöngykávénak” neveztek.

Magvetéssel, oltással és dugványozással szaporíthatjuk. Legáltalánosabb szaporítás a magvetés. A magvak csirázó képességüket csak rövid ideig tartják meg, ezért frissen vessünk. Néha előfordul az is. hogy a frissen érkezett kereskedelmi nyers kávé is csiraképes. Az apróbb méretű magokat válogassuk ki ezek általában az arabica faj terméseiből származnak. Homokos, laza talajban 25 C körül gyorsan csiráznak. A magvetéseket a gránátalmához hasonlóan üveglappal védjük a kiszáradástól. Csírázás után, a 2-3 lombleveles csemetéket egyenként ültessük cserepekbe, nagy humusztartalmú, tápanyagban gazdag, gyengén savanyú kémhatású talajkeverékbe. A földet hazai származású tőzeggel savanyíthatjuk. Az átültetés során gyökereit óvjuk a sérülésektől.

Az oltás a gyenge termésű fák javítására szolgál, és (a dugványozás mellett) a különlegesen jó minőségű típusokat is szaporíthatjuk így. Vastagabb törzsű alanynövényeket válasszunk. Legjobb módszer a hasítékolás. A visszametszett alanyok hasítékába egy vagy két ollóvesszőt illesszünk. Az oltóvesszőket lehetőleg egyenesen felálló hajtásokról szedjük, az érettebb, fásodon részekről. A bekötözés után párás, meleg helyen tartsuk oltványunkat a kihajtásig.

A hajtások félfás részei jól gyökeresednek, így dugványozással is szaporíthatjuk. Hazájában ezzel a módszerrel alanynövényeket állítanak elő. Azokat az egyedeket érdemes így szaporítani, melyek termés és egyéb tulajdonságaikban kiemelkedően szerepelnek. A két felső levél meghagyásával (ezek felét eltávolítva csökkentsük a párolgási felületet) 3 ízközös (nóduszos) darabokat vágjunk, és ezeket 5-6 cm homokréteggel borított komposztföldben gyökereztessük. Gyökeresedés alatt a jó eredés céljából nagy páratartalmat és 24-26°C-ot kell fenntartani

A magcsemetéket és a nyár folyamán a szabadban tartott növényeket az erős napsütésből és a széltől védeni kell.

A kávé hazájában nagy humusztartalmú, jó vízáteresztő képességű, középkötött talajokon jól fejlődik. Legjobban a vulkanikus eredetű területeken és az erdőirtásokon díszük. A savanyú (4.2—5.1 pH) talajokat kedveli, ezért a föld keverékbe savanyú lombföldet vagy tőzeget tegyünk. Melegágyi föld vagy komposzt, érett trágya és tőzeg keverékéből jó talajt készíthetünk. A hazai talajok és az öntözővíz általában sok meszet és lúgos anyagokat tartalmaznak, ezért ajánlatos esővízzel vagy lágyított vízzel öntözni növényeinket. A talaj nagy mésztartalma következtében viszonylagos vashiány léphet fel, ami gyenge fejlődést és levélsárgulást is okozhat. A talaj pH-ját úgy ellenőrizhetjük, hogy sósavat cseppentünk rá, pezsgés esetén új, savanyú kémhatású földbe ültessük át a kávéfákat. Tápanyagigényes növények, ezért rendszeresen öntözzük trágyalével és tápoldattal, főleg termő állapotban.

A kávéfa vízigényes. A legtöbbet termő trópusi vidékeken az évi csapadék mennyisége 2000—3000 mm, ami 4-5-szöröse a hazánkban hulló csapadéknak. A vízigény a virágzási időszakban erősen megnő. Az edényekben tartott növényeket rendszeresen, bőven öntözzük.

A kis fák már fiatal korban szép, szabályos koronát nevelnek. Metszés nem szükséges, de ha oldalágai túl hosszúra fejlődnek, visszacsípéssel megállíthatjuk növekedésüket.

A kávéfák leggyakoribb rovar kártevői a gyapjastetvek, pajzstetvek és takácsatkák. Gombás betegségek általában nem veszélyeztetik. A gyapjasteveket és pajzstetveket lekaparással, lemosással (káliszappan) távolíthatjuk el, de a forgalomban levő permetezőszerek is eredményesek. A permetezés melleit a rendszeres kénporozás is megvéd a takácsatkák ellen. A pajzstetvek és gyapjastetvek szemmel is jól felismerhetők, a takácsatkák jelenlétére a sodródó és kifehéredő levelekről és a fonák részén jelentkező pókhálószerű bevonatokról következtethetünk.

A szobában vagy a szabadban tartott magnövények a 4 évben kezdenek virágozni és teremni. Az oltványok már a 2-3. évben teremnek. Az első évben a nagyszámú virágból csak néhány termés fejlődik, de a további években a termések száma fokozatosan növekszik. Ha egyenletes feltételek között tartjuk a növényeket, a virágzás folyamatossá is válhat, így az egész év folyamán együtt találhatók rajta virágok és termések. A virágzás jellegzetes időszaka azonban július—augusztus hónapokban van. Az arabica faj virágai öntermékenyülők, gyorsan. 24-36 óra alatt elvirágzanak. A beporzást a szél és rovarok végzik. Nálunk általában mesterséges beporzás nélkül jól kötnek. Terméseiket hazánkban is beérlelik. A virágzástól a termések beéréséig 6-9 hónapra van szükség.

A hosszú ideig tartó túlérés rontja a kávé minőségét. A hazánkban beérő termések magjainak minősége hasonló a trópusokon termeli kávééhoz. A termest borító piros terméshús csípős, savanykás-édes ízű, ehető. Kis fáink magjait fonnyasztás, szárítás után könnyen letisztogathatjuk. Fáradozásaink gyümölcse az illatos, saját termésű kávé.








Utolsó frissítés: Sunday, 25 August 2019 20:32

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.