Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Ullucus tuberosus (gumós bazella)

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Ullucus tuberosus (gumós bazella)

Dél-Amerikából származik ez a hazánkban még teljesen ismeretlen, de az Andokban népeledelnek számító növény. Gyökérgumóit a burgonyáéhoz hasonlóan fogyasztják. A gumó keményítőben gazdag, s ha belőle a vizet kipréselik, korlátlan ideig felhasználható. Ezt a terméket "tunta" néven ismerik, s a Peru, Bolívia, Kolumbia magas fennsíkjain (3800 m-ig) élő népek fontos táplálékforrása. Húsos, szív alakú, vastag, pozsgásszerű leveleit főzeléknek készítik el. Mivel futós növény, támrendszert igényel. Szeptembertől a tél elejéig hozza felálló, 15-20 cm-es hófehér, illatos virágfűzéreit, melyek hosszú ideig, (3-4 hét) fátyolként borítja be a növényt. A felfutó szár levélhónaljaiban fejlődő 3,5-5 cm-es, leírhatatlan különleges alakzatúak, s már az anyanövényen több hajtást fejlesztenek, s ezeket elültetve új növényeket nyerhetünk. Szobanövényként és szántóföldbe -védett helyre- kiültetve (télen takarva) rendkívüli különlegesség. Alkalmas napos erkélyek, falak verandák stb. felfuttatására.

1 tõ - 1 245 Ft

Tegye fel kérdését a termékről

Gumós bazella (Ullucus tuberosus)

Hazája Ecuador. Tavasszal kiültetett gumóiból a fejlődő szár - alkalmas támaszon - csavarodva magasra felkúszik. Levelei szív alakúak, kissé hullámos szélűek, fénylő zöldek, húsosak. Kis virágai fehérek, illatosak, s a levélhónaljból eredő, laza, hosszú fürtökben szeptemberben kezdenek nyílni, s ez rendszerint eltart a fagyokig. A gumói enyhébb teleken betakarva szabadban is kitelelnek, de ez nem biztos, ezért késő ősszel szedjük fel és hűvös, fagymentes helyen (pl. erre a célra megfelelő pincében) teleltessük át. Gumót bőven nevel, amiről szaporíthatjuk is. Termései egy magvúak. Nagyon igénytelen, a szárazságot is eléggé tűrő növény, ezért napos vagy félárnyékos helyen jól fejlődik. Alkalmas napos falak, verandák stb. befuttatására, árnyékolására, de balra csavarodó, kúszó hajtásainak szükséges egy vékony léces vagy rácsos támasz. Napos erkélyrácsok befuttatására is jól bevált, azonban a gyors növekedésének biztosítására a gumókat tápdús földbe és elég nagy edényben, erkélyládába kell ültetni. Az edényt, ládát az erkélyen lenn helyezzük el a rács mellett, és a növényt rendszeresen öntözzük. Nyáron kb. 2 hetenként tápsóoldattal is öntözzük, ez lehetőleg kevert - foszfor-, nitrogén- és káliumtartalmú - legyen.

A gumós bazellának (Ullucus tuberosus) az alacsonyabb hőmérsékleten kialakuló gyökérgümőit a burgonyáéhoz hasonlóan fogyasztják. A gumó keményítőben gazdag, és nyálkát is tartalmaz. Ezért a burgonyával szemben csak két hónapig tárolható. Ha a vizet kipréselik belőle, korlátlan ideig felhasználható. Ezt a terméket „tunta” néven ismerik, s a Peru, Bolívia és Kolumbia magas fennsíkjain élő népek fontos táplálékforrása. Az Andokban még 3800 méter magasságban is megtalálható. Leveleit főzeléknek készítik el. Az első biztos adat azonban csak 1582-ből való. Európában a múlt század közepén az Ullucust ismételten megpróbálták termeszteni, amikor a burgonya nagymértékben veszélyeztetve volt, és helyette más növényt kerestek. A kísérletek azonban meghiúsultak a kedvezőtlen éghajlat, a gumók szokatlan íze és a késő érési idő miatt.








Utolsó frissítés: Monday, 23 September 2019 14:28

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.