Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Táró vagy kokoyam (Colocasia antiquorum)

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Táró vagy kokoyam (Colocasia antiquorum)

Gumószerűen megvastagodott föld alatti részét a trópusokon mindenfelé termesztik (népeledel). A kakaóbarnára fővő, finom, puha gumó keményítőtartalmán kívül a benne levő fehérje és cukor miatt is tápláló. Hatalmas, akár 1-1,5 m-re is megnövő levelei közt fejlődik a mi kontyvirágunkhoz hasonló virágzata.

1 tõ - 1 545 Ft

Tegye fel kérdését a termékről

Tárógyökér (Colocasia esculenta)

A táró - más néven a „karibi káposzta”, „ehető kontyvirág" vagy a „trópusok burgonyája" - tulajdonképpen egy zöldséggyökér, ami a hosszúkás gumós zellerre hasonlít. Barna, rücskös, néha szőrös héja koncentrikus köröket alkot, de alatta linóm, mályvaszínű rostokkal erezett fehér hús bújik meg. Ezt a gumót mindig főzve eszik (nyersen mérgező), és ugyanúgy lehet elkészíteni, mint a burgonyát (sülve, rosejbninek. pürének), de különféle édes változatai is népszerűek (sütemények, édesség). Ha megfőzzük, a húsa puha és lisztes lesz, és az íze félig-meddig a burgonya- és a gesztenyepüréére emlékeztet. Vásároljunk jó kemény és penészmentes tárót. Hamar dolgozzuk fel, mert ahogy öregszik, egyre jobban megpuhul. Folyó víz alatt hámozzuk meg, mert amikor belevágunk, fehéres, ragadós, a bőrünket esetleg irritáló folyadékot bocsát ki magából. Vágjuk fel nagy darabokra, és pároljuk gőz. felett, vagy főzzük vízben. Mindig nagyon melegen együk, mert ahogy hűl, változik az állaga.

Gumója értékes a fejlődő országok, élelmiszer-ellátásában, különösen Délnyugat Afrikában. Csak főzés után fogyasztható, mivel nyers állapotban a gumó külső rétege Ca-oxalát kristályokat tartalmaz, melyek a nyál és a belek nyálkahártyáját izgatják, gyulladásba hozzák. Főzés után ezen kristályokat tartalmazó sejtek szétesnek.

A trópusi Délkelet-Ázsiából származik, ahol az esőerdőkben ma is tömegesen él. Elsősorban a nedves trópusokon, illetve szubtrópusokon termesztik. Rövid nappalos növény, rövidebb megvilágítást igényel, mint a manióka és a burgonya. Tipikusan nedvesség- és melegkedvelő növény. Ott termelik, ahol a napi átlaghőmérséklet nem alacsonyabb, mint 20 oC. Optimális levegő-hőmérséklet számára a 25-28 oC. 18 °C alatt a fotoszintézise megszűnik. Sok vizet igényel, így vízhiány esetén a levelek sárgulnak és elhervadnak. Az optimális évi csapadék számukra 1500-2000 mm.

Az agyagos, középkötött talajokat jobban kedveli, mint a könnyű, homokos talajokat. Gyengén savanyú talajokon jó termést ad 5,3-6,5 pH mellett.

A táró a kontyvirágfélék családjába (Araceac) tartozik. A Colocasia nemzetség 6 évelő fajt foglal magába. Kultúrába csupán egy fajt vettek, ez a C. esculenta amelyet mintegy 2000 éve termelnek, őshazája: Polinézia. Malajzia, Dél-Kína. Levéllemezei 800-1000 mm hosszúak és 500 mm szélesek, szíves alakúak. A levelek élettartama csupán kb. 45 nap, száraz időszakban csupán 30 nap. A levelek színe világostól a sötétzöldig változik. Egy növény levélfelülete maximálisan elérheti a 0,8 m2-t Levélnyelei mintegy 400-800 mm-re emelkednek a talaj fölé. Egyivarú porzós és termős virágai igen aprók, torzsavirágzatban helyezkednek el. Termése sok magot tartalmazó, vörös bogyó.

A táró vegetációs időszaka szántóföldi viszonyok mellett 4-14 hónap. A fajták nagy része 6-8 hónap után ad termést, Srí Lankában 4 hónap, míg a Hawaii-szigeteken 14 hó után takarítják be.

A gumók - különösen a gyerekek és a gyomorbetegek számára értékes - 18-20% keményítőt, 0,8% proteint és 0,9% hamuanyagot tartalmaznak. A megszárított gumóból lisztet készítenek. A gumó és a növény zöldtömege értékes takarmány is.

A táró alá a talaj-előkészítés megegyezik a többi trópusi gyökérgumós talaj-előkészítési folyamataival. Ennek során általában 1-3 mélylazítást végeznek tárcsás ekével, 200-240 mm mélységben, majd 7-10 naponként 100 mm mélységig tárcsás boronával ajánlatos a talajt elmunkálni.

A betakarítást megelőzően legalább két hónappal meg kell szüntetni az öntözést. A korai fajtákat 4-6, a közepesen érőket 7-9, míg a késői fajtákat 10-14 hónappal az ültetés után kezdik meg a betakarítást. Száraz időszakban a betakarítás kezdetének legbiztosabb jele, hogy a levelek leszáradnak. Ha nedves körülmények között késünk a betakarítással, a gumók újra hajtanak, ez nem kívánatos, mivel az a termés csökkenéséhez vezet A termés mennyisége a fajtától és a termőhelytől függ.








Utolsó frissítés: Monday, 23 September 2019 13:57

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.