Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Mexikói fügekaktusz

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Mexikói fügekaktusz

Nagyon igénytelen, tűző napot szerető kaktusz. Gyümölcse ehető, íze a dinnye és a papaya keveréke.

1 tõ - 1 195 Ft

Tegye fel kérdését a termékről

Kaktuszfüge

Ezt a szép, ovális, húsos gyümölcsöt, amely egy kaktusz szerleágazó szárainak a csúcsán található, nem véletlenül hívják, kaktuszfügének. A zöldtől a narancsszínen keresztül a sárgáig váltakozó színű héját parányi, világos színű tüskék borítják, amelyek előszeretettel szúrják meg az ember ujját! Hámozás után azonnal fogyasztják, vagy pedig megfőzik lekvárnak (de akkor szitán át kell szűrni a kis magokat, amelyek megkeményednek a főzés során). A mexikóiak ezzel ízesítik a salátáikat és az omlettjeiket. Mi is utánozhatjuk őket! Rózsaszínű-narancsszínű húsa a guaváéra emlékeztet az apró fekete magoknak köszönhetően, amelyek a nyelvünk alatt gördülnek (és amelyeket gond nélkül le is nyelhetünk). Semleges szaga ellenére a húsa leveses, savanykás, ízletes és rendkívül frissítő. Édeskés íze a datolyaszilvát és a kevésbé édes mangót juttatja az eszünkbe. Vásárláskor ép héjú, nagyon sima, gömbölyded és minden folttól mentes gyümölcsöt válasszunk. Érettségét a narancssárgás szín és a puha héj jelzi. Ha még zöld, néhány nap alatt szobahőmérsékleten beérik. Bár az üzletek polcain lévő kaktuszfügék többségét „leborotválják”, néhány csökönyös tüske azért továbbra is kiáll a héjából. Vegyünk fel kesztyűt, és folyó víz alatt erőteljesen keféljük le. Ezután egy késsel vágjunk le mindkét végéből egy karikát, metsszük be a gyümölcsöt teljes hosszában, és hámozzuk meg.

Elliptikus-korong alakú, legfeljebb 50 cm hosszú és 20 cm széles, pozsgás szártagjaival a közönséges fügekaktusz terebélyesen elágazó, akár 5 m magas bokrot alkot A szártagokon szemölcs alakú képződmények találhatók, rajtuk nagyszámú finom, szúrós sertével, amelyek megérintve könnyen letörnek és a bőrbe fúródnak. Tövis nélküliek általában a termesztett fajták, míg mások a glochidacsoportokon mindig 1-2 kis, halványsárga vagy fehér (levél-)tövist hordoznak. A nagyon fiatal hajtásokon lehulló, redukált, ár alakú, mintegy 3 mm hosszú levelek találhatók. Himnős virágai többnyire nagy számban a csúcsi szártagok felső szélén fejlődnek. Magházuk egy zömök, tojás alakú virágtengelyen ül, amelynek csúcsán helyezkedik el a 7-10 cm átmérőjű, számos, spirálisan elrendeződő, sárga viráglevélből álló párta.

Termése: a virágtengely megporzás után tojásdad alakú vagy elliptikus, 5-10 cm hosszú és legfeljebb 6 cm széles, kívül-belül zöldessárga vagy narancs-, illetve borvörös bogyóvá duzzad, amely gömbölyű, besüllyedt termésköldökben végződik. Vékony héja sima, és miként a steril szártagok, glochidacsoportokkal, valamint gyakran tövisekkel borított. A leves, kb. 1 cm vastag terméshús számos feketés magot vesz körül, amelyek üveges, zöldes vagy vöröses, bő levű, lágy-húsos vagy kocsonyaszerű pulpába ágyazottak. A magok lapított tojás alakúak és mintegy 5x3,5 mm nagyságúak. Felhasználása: az érett terméseket rendszerint nyersen, gyümölcsként eszik, az édes vagy édeskésen savanyú terméshúst és a pulpát a "magokkal” együtt kikanalazzák. A termés oxalátkristályokat tartalmaz, amelyek a nyelven enyhe, égető érzést okoznak. A terméshúst kandírozzák is, és dzsemet készítenek belőle. A szúrós serték és tövisek óvatosságra intenek. A pozsgás hajtásokat a tövisek eltávolítása után főzve, zöldségként fogyasztják. A növényt gyakran ültetik élő sövénynek. A fajon parazitaként éj a bíbortetű, amelyet vörös festékanyagként a kozmetikai iparban dolgoznak fel. Elterjedése: Mexikóban őshonos, és csapadékban szegény, fagymentes területeken világszerte meghonosodott. Termesztése és betakarítása: a növényt ivartalan úton, dugvánnyal szaporítják, és megfelelő klímában könnyen elvadul. A terméseket vadon élő és ültetett fügekaktuszokról takarítják be; export termelésre és bíbortelű-tenyésztésre nagyobb ültetvények létesültek. A fügekaktuszt röviddel az érés előtt vagy érett állapotban takarítják be, nyomásra érzékeny, csak kis ideig tárolható, és szobahőmérsékleten utó érik.








Utolsó frissítés: Monday, 23 September 2019 13:50

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.