Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Pórsáfrány vagy sáfrányos szeklice

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Pórsáfrány vagy sáfrányos szeklice

Virágzatának festékanyaga ételszínezésre való, magjából olajat préselnek. Kiválóan helyettesíti a valódi sáfrányt. Recepteket adok.

25 mag - 495 Ft

Tegye fel kérdését a termékről

Ősi festő- és olajnövény a sáfrányos szeklice vagy pórsáfrány, már az egyiptomiak is használták. Hazánkban ma főleg az ország déli megyéiben ültetik, korábban szinte minden házikertben volt.

Meleg    és fénykedvelő, 80 – 150 centiméter magasra megnő, egyéves növény. Legjobban a mélyrétegű, középkötött, termékeny talajokon fejlődik. Magját- áprilisban vethetjük szabad földbe, 3—5 centiméter mélyre. Fontos, hogy a talaj felületén ne maradjon mag, mert a galambok kieszik    a csírázó nővényeket is. Ajánlott sortávolság a helytől függően 30—50 centiméter. Négyzetméterenként 2—3 gramm magot vésünk. Ha sűrűn kel, akkor 10—12 centiméterre ritkítsuk a növényeket.

A sáfrányos szeklice július elejétől folyamatosan virágzik. Élénk narancssárga virágaival a kert érdekes színfoltja lehet. Újabban vágott virágként is láthatjuk.

A megszárított virágszirmokat fűszerezésre, illetve ételek, italok színezésére használják. A teljes virágzástól folyamatosan 2—3 naponta szedhetjük. Mindig azokból a virágfészkekből csípjük ki a szirmokat, amelyek már teljesen kinyíltak és vörösessárga színűek. Vékony rétegben kiterítve a tűző napon, vagy szellős helyen árnyékban szárítsuk. A megszárított virágot jól záródó edényben tároljuk, mert erősen nedvszívó. Egy négyzetméterről 15—20 gramm virágszirmot szedhetünk. A virágzat sárga festékanyagot tartalmaz, ezért húslevesek, italok, tészták színezésére használhatjuk. A szirmok leszedése után a fészkekben a mag jól beérik. Finom zsírosolajat tartalmaz    a magja (sok országban olajnövényként is termesztik), fehérjetartalma ugyancsak nagy. Darálva állatok takarmányozására is kiváló.

RECEPT: Sáfrányos rizses csirke

Hozzávalók 6 személynek: 1—1,5 kg csirke feldarabolva, 1,5 dl olíva vagy salátaolaj, 15 dkg finomra vágott vöröshagyma, 1 összevágott zöldpaprika, 2,5 kiskanál só, 1 kiskanál morzsolt szurokfű, késhegynyi őrölt fekete bors és fokhagymapor, 40 dkg paradicsom darabokra vágva, 20 dkg összevágott füstölt sonka, 5 dkg szeletelt zöld olajbogyó. A rizshez: 1 kiskanál só, késhegynyi összetört sáfrányos szeklice, 15 dkg hosszúszemű rizs, 1 csomag mirelit zöldborsó.

Forró olajban süssük barnára a csirke mindkét oldalát, majd adjuk hozzá a hagymát és a paprikát, pároljuk 5 percig. Adjuk hozzá a fűszereket, paradicsomot, sonkát és az olajbogyót. Fedjük be és lassú tűzön főzzük, amíg a csirke megpuhul (körülbelül 35—40 percig). Forraljunk fel 3 csésze vizet, a sóval és a sáfránnyal. Tegyük bele a rizst. Kis lángon főzzük addig, amíg a vizet felveszi, körülbelül 25 percig. Főzzük meg a borsót előírás szerint. Keverjük a rizst és a borsót a csirkéhez. Forrón tálaljuk.








Utolsó frissítés: Monday, 23 September 2019 13:49

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.