Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Punica granatum (Gránátalma)

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Punica granatum (Gránátalma)

A gránátalma nagyobb cserje, esetleg kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet.

1 tõ - 1 195 Ft

Tegye fel kérdését a termékről

Gránátalma (Punica granatum)

Ránézésre olyan, mint egy hatalmas alma, amelynek a belseje tele van rubinszínű zselével borított magokkal. Természetesen gránátalma szörp íze van, csak éppen sokkal kevésbé édes. A gyümölcs húsa lédús és enyhén savanykás. Vásárláskor a polcon lévő legnagyobb és legnehezebb példányt válasszuk, mert ez jelzi a lédús gyümölcsvelőt. Ne vegyük meg a ráncos, színtelen, horpadt, sérült vagy foltos gránátalmát. Néhány napig eláll szobahőmérsékleten, a hűtőben pedig akár 2 hétig is. Vágjuk félbe a gránátalmát egy lábas fölött. hogy abba csurogjon a leve (vigyázzunk a ruhánkra, mert foltot hagy!). Nyissuk szét a gyümölcsöt, majd kiskanállal merjük a lábasba a cinóberpiros bogyókat, amelyek a sárga rekeszfalakba ágyazódtak. Dobjuk ki az üres héjat. Cukrozzuk meg (vagy ne) a bogyókat, és kóstoljuk meg. Ha el akarjuk tüntetni a „savanykás-édes” ízt, szójuk meg cukorral a gyümölcsvelőt, és köpjük ki a magokat, vagy a bogyókat cukrozzuk meg. A gránátalmát fogyasztás előtt célszerű meghengerelni, miközben enyhén nyomkodjuk - mint ahogy a citrommal is tesszük, mielőtt kicsavarnánk. Azután szúrjuk ál a héját egy kés hegyével, legyünk bele szívószálat, és már szürcsölhetjük is a gránátalma finom levét.

A gránátalma őshazája valahol Közép- és Dél-Azsiában, Afganisztán, Irán és Azerbajdzsán szubtrópusi vidékein terül el. Innét terjedt el Európa, Dél-Amerika, Észak-Afrika melegebb vidékeire. Kínában ősidők óta termesztik.

A gránátalma bokortermetű, esetleg kis fává fejlődő növény. Az 50- 100 cm-es törpe változatok kivételével, magasságuk 1-5 m között változik. Vékony, hajlított alacsonyan elágazó törzsén sűrű korona helyezkedik el.

A gránátalma könnyen szaporítható. Hajtásai, vesszői, sőt a kétéves részei is jól gyökeresednek. A dugványozás mellett gyorsan szaporíthatok gyökeres tősarjakkal és magvetéssel. A fiatal növények az első években a nagyobb fagyoktól erősen károsodnak, ezért hűvös helyen (pincében, kamrában) teleltethetjük gyenge öntözés mellett.

Magvetéshez cserepet használjunk. A cserepet félig töltsük meg jó minőségű komposztfölddel, és a magokat a földre helyezett kétujjnyi homokrétegbe rakjuk. A cserepeket üveglappal takarjuk le. A kis levélkék megjelenése után az üveglapot levehetjük, hogy a csíranövények megedződjenek, majd néhány hét után külön cserepekbe ültessük szét őket.

A gránátalma nem vízigényes. A szabadba kiültetett növények a természetes csapadékkal jól gazdálkodnak, csak nagyobb szárazságkor kell öntözni. Az edényes növények a vegetáció alatt rendszeres öntözést igényelnek. Bokrai csaknem minden talajban jól díszlenek. A kopáros, meszesebb területen is megél. A jó minőségű, humuszban gazdag laza vagy középkötött talajon nagyon szépen fejlődik. Edényes termesztéshez lazább, tápanyagban gazdag talajkeveréket válasszunk. A trágyalét és más tápoldatokat erőteljes növekedéssel és dús virágzással hálálja meg. Fény- és hőigényes. Csak teljesen napos fekvésben virágzik rendszeresen és nagy mennyiségben. A fiatal bokrokat a téli fagyoktól védeni kell. A talajhoz közeli részeket földdel, a többi részt szalmával takarjuk. A védett, déli fekvésű területeken már károsodás nélkül telelnek.

Az edényes növényeket eleinte rendszeresen, évente ültessük át nagyobb cserépbe, később dézsába vagy ládába. Tízéves koráig kétévente ültessük át, később szükség szerint, mindig kora tavasszal. Normál talajkeveréket használjunk. A növekedési időszakban három-négy leveles korukban vágjuk vissza az új hajtásokat két Ievélre. A rövidebb, lekerekített csúcsú hajtásokat ne metsszük meg. mert azok hozzák a virágokat.  A magokat tavasszal vessük el, a zöld dugványozás ideje a nyár közepe.

Receptötletek
Merítsünk ötleteket a pandzsábiktól és az irániaktól, akik minden fogásba tesznek gránátalmát, hogy egy kicsit savanyú-édes ízt nyeljenek! A magok frissen, szárítva, fűszerként, hozzávalóként vagy díszítőelemként használatosak.
•     Édes változat: adjuk hozzá joghurthoz, fagylalthoz, pudinghoz, palacsintához és gyümölcssalátákhoz (tökéletesen harmonizál a sárgadinnyével és a kókuszdióval).
•     Sós változat: habozás nélkül szórjuk be vele a vegyes salátákat, a hideg ecetes mártásokat, a sajtot, a szárnyast, a halfogásokat. Ha a rabjává válunk, vegyünk gránátalma-sűrítményt, amely az ázsiai (iráni) fűszerüzletekben kapható.








Utolsó frissítés: Sunday, 25 August 2019 21:04

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.