Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Szalakkapálma (Salacca edulis)

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Szalakkapálma (Salacca edulis)

Szumátra és Jáva mocsaras vidékein őshonos. Ma már Indiában, Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában, Balin és a csendes-óceáni szigeteken termesztik. Termése kígyóbőrre emlékeztet pikkelyes külsejével. Gyümölcse áttetszően sárgásfehér, savanykásan édes, igen jóízű, ropogós. Íze a banán és az ananász keveréke. A mohamedánok sózott vagy cukrozott konzervként viszik a hosszú mekkai zarándokútra.

1 tõ - 1 845 Ft

Tegye fel kérdését a termékről

A legfeljebb 5 m magas, kétlaki szalakkapálma bokrosan vagy csoportokban nő, rövid, zömök, a föld alatt elágazó gyöktörzseket fejleszt. A levelek szárnyaltak, 3-7 m hosszúak. A levélhüvelyen, nyeleken és gerincen félkör alakban elrendeződő, hosszú, erős, fekete tüskék vannak. A levélszárnyak (akár 70 x 8 cm-esek) színükön fényes zöldek, fonákjukon fehéresek, a szélükön szúrósan pillásak. A torzsa alakú, fellevelekbe burkolt porzós virágzatok több mint 1 m hosszúak, a termősök csak 30 cm-esek, levélhónaljiak, a levélnyelek töviseinek védelmében. Termése: tojás vagy körte alakú, alsó részén ék alakban keskenyedő, 2,5- 10 x 5-8 cm nagyságú, 10-40 tagú, zsúfolt csoportokban nő a torzsákon. Héjuk kemény, tetőcserépszerűen el¬rendezett, erősen fényes, barna vagy sötét vörösesbarna, kissé élelt késélességű pikkelyekből áll, amelyek többnyire törékeny sertékben végződnek, és szilárd páncélt képeznek, amely kígyóbőrre hasonlít. Alatta helyezkedik, el az ehető, sárgásfehér, szilárd húsú, mérsékelten leves, kb. 2 cm vastag terméshús, amely savanykásan édes, zamatos, ananászhoz hasonló ízű. A szelvényekre tagolt terméshús 1-3 feketésbarna magot vesz körül, amely kétoldalt lapított. Nagysága legfeljebb 3,5 x 3 x 2,5 cm nagyságú. Felhasználása: a teljesen érett termés ízletes húsát többnyire nyersen, gyümölcsként fogyasztják, de ételek fű¬szerezésére is alkalmas, vagy megfőz¬ve kandírozzák. Az éretlen termések savanyúak és összehúzó hatásúak, ezeket ecetes savanyúságnak teszik el. A termést Délkelet-Ázsiában nagyra becsülik, és igen sokszor árusítják a piacokon, exportra azonban ritkán kerül. Elterjedése: Szumátra és Jáva mocsaraiban honos, és Indiában, Thaiföldön, Malajziában, Indonéziában, a Fülöp-szigeteken, Észak-Ausztráliában, valamint a csendes-óceáni szigeteken termesztik. Termesztése és betakarítása: ez az árnyékkedvelő pálma a nedves-trópusi klímában tenyészik, számos fajtáját magról vagy vegetatív úton szaporítják, és kertekben, valamint ültetvénye-ken termesztik. Ha jó a vízellátás, a nö¬vények egész évben teremnek. Betakarításkor az egész terméses torzsát vágják le és szállítják a piacra. Az érett szalakkapálma-termések néhány nap múlva erjedésije indulnak, de cukros vízben hosszabb ideig eltarthatók. Ez a tojásdad és hosszúkás alakú szilvafajta különböző találó neveit - „kígyóbőrgyümölcs”, kígyószilva", „sárkányszem” - „kígyópikkely”-ekkel borított barna héjának köszönheti. Ám a szalakkapálma termése külseje ellenére a licsik családjába tartozik. Ha lehántjuk róla a "kígyóbőr”-t, 3 rekeszt pillanthatunk meg (egy nagyot és két kisebbet), amelyek mindegyike egy barna, ehetetlen magot tartalmaz. A fehér-bézs színű gyümölcsvelő, amelyből erős, érett szag árad, az első falatnál összehúzza az ember száját (olyan, mint amikor beleharapunk egy citromba, és a nyál elönd a száj-padlásunkat). Másodszorra már krémes és savanykás, és szétol¬vad a nyelvünkön. Állaga a cseresznyére hasonlít, az íze a banán és az ananász között ingadozik. A gyorsan romló szalakkapálmát általában kis dobozokba csomagolva, hatosával árulják, és vékony műanyag réteggel fedik be. Célszerű hamar elfogyasztani, mert a húsa gyorsan kiszárad. Késsel vágjuk végig hosszában a gyümölcsöt, hogy kivehessük a barna magot, azután szopogassuk ki a gyümölcsvelőt mindegyik mag körül. A magok nagysága miatt valójában nincs sok hús rajta. Receptötlet: Forraljunk fel 1 1 vizet, adjunk hozzá 100 g cukrot, hagyjuk megolvadni, majd tegyünk bele 500 g kimagozott kígyógyümölcsöt. Kb. 10 percig hagyjuk ázni, addigra a gyümölcs megfő és puha lesz. Jól behűtve kínáljuk.








Utolsó frissítés: Saturday, 20 April 2019 14:46

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.