Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Tamarindus Indica

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Tamarindus Indica
Tekintse meg a nagy képet


Tamarindus Indica

Indiából származik ez az ehető gyümölcsöt termő növény. Termését nyersen és üdítőitalt készítve fogyasztják. A fácska levelei is festői látványt nyújtanak. A trópusokon mindenütt termesztik.

5 mag - 795 Ft




Tamarind (Tamarindus Indica)

Az „indiai datolya” (Tamar Hind) a tamarindfa gyümölcse. 10-15 cm hosszú, nagy barna tokokat, hüvelyeket alkot, amelyek helyenként összeszűkülnek. Ezekben rejtőzik a gesztenyeszínű gyümölcsvelő, ami néhány fekete, fényes és nagyon kemény magot fog közre. Kizárólag a gyümölcsvelő fogyasztható. Kinézetre olyan, mint a ragadós karamell. Az, embernek az a benyomása támad, mintha gyümölcssajtot vagy egy kicsit száraz szilvalekvárt vagy hecsedlilekvárt (az utóbbi a csipkebogyóbokor termése) majszolna. A tamarindot magában eszik, mint egy óriási amerikai mogyorót. Elég, ha eltörjük a héjat az ujjunkkal, és bekapjuk a gyümölcsvelőt, miközben figyelünk arra, hogy bele ne törjön a fogunk a közepében tálalható fekete magokba. Az ujjaink között marad egyfajta rostos háló, ami a gyümölcs csontváza. A „édes tamarind" változat a legédesebb, és ez a legalkalmasabb arra, hogy önmagában fogyasszuk. A tokok egészben 10-15 napig elállnak. Lehet belőle lekvárt, sörbetet, chutney-t (édes-savanyú indiai fűszerkeverék), szirupot, édességet készíteni. De célszerűbb a készterméket megvásárolni, különben elfogy a türelmünk a megtisztítandó tamarindtokhegy láttán!

Változatok
A tamarind létezik „instant” formában is (egy kevés meleg vízben kell feloldani), magokkal vagy a nélkül, önmagában vagy sós változatban. Ekkor fűszerféle lesz belőle, amely a chutney-nak, a szószoknak és a különböző halfogásoknak kellemes, savanykás ízt kölcsönöz. De készítenek belőle édességet, cukros-sós krokettot, szódába teszik, lekvárt, gyümölcspürét vagy szirupot készítenek belőle (az utóbbival fagylaltot és süteményeket locsolják meg).

A Tamrindus Indica a nemzetség egyetlen faja, s mint gyümölcsfa a száraz éghajlatú trópusi területeken jelentős. Feltehetően az északkelet—afrikai szavannákon őshonos. Nagyon korán el kellett jutnia Indiába, mert már a szanszkrit ábrázolásból ismerjük. Ma a legtöbb trópusi országba termesztik. 15 cm hosszú terméseinek fala nem nyílik feli: vastag hüvelyei pépesek és savanykás-édes ízűek. A termés húsa az afrikai száraz éghajlaton élő népek fontos tápláléka. Itt és más tájakon is nyersen vagy szárítva, édesítve vagy vajjal keverve fogyasztják. Az elmúlt századokban a tengeri hajósok antiskorbutikumnak használták. A terméshúst vagy a belőle készült tamarinduszlét Európába is exportálják.

Az egyik legszebb trópusi növény. Neve az arab, indiai tamar (gyümölcs) és hindi (hindu, indiai) szavakból ered. Levelei 10-20 pár levélkéből áll. Halványsárga, vagy fehéres /néha halványpirosan pettyezett/ virágai 2,5 cm-esek, laza csomókból állnak. 5 sziromból 2 csökevényesen fejlődik. Hüvelytermése fahéjbarna 7-19 cm hosszú, 1,5—2,5 cm- széles. A törékeny héj alatt összenyomott magok helyezkednék el a barnás húsban. A vörösbarna, porhanyós, pépes hús savanykás-édes ízű. Különlegessége hogy ugyanazon gyümölcsnek igen nagy a sav- és cukortartalma. Sok fehérjét és 70 % körüli szárazanyagot tartalmaz. Frissen, cukorral—vízzel keverve frissítőnek, szárítva, édesítve vagy vajjal keverve fogyasztják. Emésztést javító, szélhajtó, hashajtó és skorbutellenes gyógyhatását nagyra becsülik. A currik és az Indiai fűszerek egyik alapanyaga, halpácra is használják. A tamarind húsának enyhe hashajtó hatása van (feltéve, hogy napi 20-60 g-ot fogyasztunk belőle). De bőségesen tartalmaz (C-vitamint, kalciumot (0,11% ami kivételes egy gyümölcs esetében), foszfort és cukrot is.

Jó talajt, sok vizet kedvel, de megfelelő talajnedvesség esetén a szárazabb levegőt: is elviseli. A felnőtt növények 1—2°C-os fagyot átvészelik. Magvetéssel és szemzéssel szaporítható. Lassan fordul termőre. A száraz magok hónapokig csíraképesek maradnak. A magokat január közepétől vethetjük. Előbb áztassuk őket 1-2 napig langyos vízben, majd vessük 1,5 cm mélyre homokkal kevert savanyú kerti földbe. Tartsuk nedvesen és párásán 24—28°C között. Trópusi növény, a meleg környezetet egész életében meghálálja. A magok kb 5 hét alatt kelnek ki, s ha a kis növények megerősödnek, külön cserepekbe ültethetjük. Locsoljuk gyakran. Nyáron tegyük tűző napra, locsoljuk gyakran felülről,5 hetente egyszer trágyalevezzük. Télen levelei nagy részét rövid időre elveszíti. Télen 7-15 °C közötti hőmérsékleten teleltessük, világos, napos ablak előtt.




Tegye fel kérdését a termékről


Utolsó frissítés: Saturday, 19 October 2019 05:29

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.