Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Szójabab

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Szójabab
Tekintse meg a nagy képet


Szójabab

Kimondottan húspótló ételek készíthetők belőle. Az egészséges konyha elengedhetetlen növénye.

25 mag - 495 Ft




Szójabab (Glycine max (L.) Aferr. – Faboceoe)

Nagy zsír és fehérjetartalmú magja húspótló, olajat is préselnek belőle. Takarmányozásra kiváló.

Környezeti igénye
Meleg, párás levegőt igénylő növény. Magjai 6-7°C-on indulnak csírázásnak, optimális csírázási hőmérsékletük 20-23 °C. Vetéskor általában 15 °C körüli talajhőmérsékleten kapunk gyors és egyenletes kelést, ez hazánkban április vége felé esedékes. Inkább kissé később vessük, mint hideg talajba kerüljön a mag, ahol könnyen elfekszik. A késő tavaszi (májusi) fagyok ritkán tesznek kárt benne, mert a fiatal növények viszonylag jól tűrik a hideget, 100-130 napos tenyészideje alatt egyenletes, 20-25 °C körüli hőmérsékletet igényel.

Nagy hőingadozások vagy száraz forróság nem kedveznek a fejlődésének. Hazánk északi és déli országrészei között mintegy 15-20 napos eltérés van az érésidőben. A hűvös, csapadékos nyár 7-15 nappal is meghosszabbíthatja a tenyészidejét. Trópusi származása miatt tipikus rövidnappalos növény, de egyes típusai már jól alkalmazkodtak a hosszúnappalos körülményekhez.

Az árnyékot egyáltalán nem, a félárnyékot is csak kissé tűri. Ez bizonyos mértékig gátat szab közteskénti termeszthetőségének.

Közepesen vízigényes. Tenyészideje alatt 350-400 mm csapadékkal is beéri, viszont nagyon fontos számára a csapadék eloszlása. Bő termést akkor várhatunk, ha júniusaugusztus között többször esik eső és mintegy 250-300 mm az összes mennyisége. Különösen fontos, hogy a júniusi csapadék, lehetőleg egyenletes eloszlásban, 100 mm körül legyen. Szárazabb években feltétlenül öntözzük, enélkül a hozama 50-60%-kal is visszaeshet. Az öntözést akkor kezdjük el, amikor a csúcsi levelek hervadó fonnyadását észrevesszük.

A szója nedves, laza vagy középkötött, jól levegőző talajokon fejlődik kifogástalanul. Erősen kötött szerkezetű talajokon nem fejleszt nagy gyökérzetet és a gyökérgumókban élő Rhizobium-baktériumok sem kapnak elegendő levegőt. Üde vályog- vagy homokos vályogtalajon kapjuk a legjobb termést, ha a talaj mélyrétegű és jó a vízgazdálkodása. A talaj kémhatására nem érzékeny, jól fejlődik gyengén lúgos vagy savas pH-jú területeken is.

Közepes tápanyagigényű. Harmonikus tápanyagellátást előzetes szervestrágyázástól várhatunk. Vetésforgóban a szervestrágyázást követő második évben helyezzük el. Szerves trágya hiányában műtrágyával is beéri. A szervetlen tápanyagok közül foszforból igényel többet, amit fejlődése folyamán növekvő intenzitással vesz fel. Ugyancsak sok káliumot kíván, de korábban, virágzásig. Nitrogénből jóval kevesebbet igényel, túladagoláskor nemcsak a tenyészidő hosszabbodik meg, hanem a magok csírázóképessége is csökken, és a tövek megdőlnek. 10 m2-re 15-20 dkg pétisó, 40-50 dkg szuper-foszfát és 25-35 dkg kálisó elegendő számára.

Szabadföldi magvetéssel szaporítják. Előveteményre nem érzékeny. A terület kiválasztásánál környezeti igényei mellett csupán azt vegyük figyelembe, hogy ne következzék önmaga után.

Ősszel a szerves vagy a kálium- és foszfortartalmú műtrágyák kiszórása után végezzük el a mélyszántást vagy ásást. Tavasszal gereblyézzük el a felszínt, de ne bolygassuk mélyen, hogy megőrizzük a nedvességet.

A magvetést ne kezdjük meg, amíg a felső talajréteg a 6-8°C-os hőmérsékletet nem éri el. Jobb kissé később vetni, mint túl korán. 40-50 cm-es sortávolságra egymástól 2-3 cm-re szórjuk ki egyenletesen a magvakat. Nedves, morzsalékos szerkezetű talajba 3-4, szárazabba 4-5 cm mélyre kerüljenek a magok. A sekély vetést a galambok könnyen megtizedelik, míg a túl mélyre került magok rosszul csíráznak ki.

Kelés után az első kapáláskor ritkítsuk ki a túl sűrű állományt. Tenyészideje folyamán többszöri saraboló kapálással tartsuk állandóan gyommentesen és morzsalékosan a talaját. Virágzás-hüvelyképzés idején a nitrogén-fejtrágyázást és az öntözést meghálálja. Általában július a legkritikusabb számára: száraz nyáron öntözés nélkül hozama felére csökken.

Csapadékos, hűvös tavaszon baktériumos levélfoltosság fertőzésére számíthatunk. A gombabetegségek közül a peronoszpóra okozhatja a legtöbb gondot, a leveleken kívül a hüvelyeket, sőt a magokat is károsítja. Mindkét betegség ellen a vetésforgóval védekezhetünk, ha 3-4 éven belül nem kerül ugyanarra a területre.

Szedését a levelek teljes lehullása után kezdjük meg, ekkor már a csúcsi magok is érettek.
Amennyiben az időjárás engedi, teljes érésben szedjük, így nem igényel utószárítást. A nagyobb nedvességtartalmú magokat kb. 40 °C körüli hőmérsékleten szárítsuk meg, de a magok hőmérséklete nem emelkedhet 30 °C fölé. A szárítás végén óvatosan kezeljük a magokat, mert a maghéj könnyen reped és törik. A mag fehérjetartalma elérheti a 40%-ot, zsírtartalma a 20%-ot. Zsírjának és fehérjéjének az összetétele rendkívül hasonlít az állati eredetű zsírokhoz és fehérjékhez, ezért kiváló húspótló. Ázsiában éppen ezért nagy szerepe van az emberi táplálkozásban, lassan Európában, így hazánkban is kezdünk megbarátkozni vele. A magőrleményeket tej- és sajtszerű készítményekké dolgozzák fel, ezenkívül főleg mártások, köretek készítésére alkalmas. Az olajkinyerés után visszamaradó magrészek igen értékes takarmánydúsítók. Az élelmiszeriparban margarin, édességek, hústöltelékek, pástétomok készítésére használják, félig száradó olaját a festék- és gyógyszeripar is hasznosítja.

Receptek
•    Hamis fasírt: 1/2 kg főtt szójabab darálva, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 zsemle, só, pirospaprika, bors,1 tojás, olaj.

A szójababot összedolgozzuk az apróra vágott hagymával, tört fokhagymával, áztatott zsemlével, nyers tojással, sóval, borssal, pirospaprikával. Kézzel apró fasírtokat készítünk, és forró olajban pirosra sütjük. Babsalátát tálalunk hozzá.




Tegye fel kérdését a termékről


Utolsó frissítés: Monday, 23 September 2019 13:46

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.