Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.

Zucchines Gourmet's Selection (Kiválasztott ínyenc cukkini

Egzotikus Növények Stúdiója

telefon, fax, üzenetrögzítő:

06 94 352 552

egzotikusnovenyek@gmail.com

növény kereső



Kosár


VirtueMart
A bevásárlókosara jelenleg üres.

hirdetés

Ételrendelés ajánló, mert a finom zöldségekből finom ételek készülnek:

Rendeljen magyaros reformételeket a Reg-Enor irányelvek szerint készítve! De van még húsos, húsmentes, csökkentett energiatartalmú, mentes és vegán ételek is házhoz szállítva. frissfood.hu




Információ: Az Ön böngészője nem fogadja a cookie-kat. A termékek kosárba rakásához és megvásárlásukhoz engedélyeznie kell a cookie-kat.



Zucchines Gourmet's Selection (Kiválasztott ínyenc cukkini narancssárga)

Zucchines Gourmet's Selection (Kiválasztott ínyenc cukkini narancssárga)

Ausztráliai nemesítésű zöld cukkíni.

10 mag - 495 Ft




Cukkini (Cucurbita pepo var. giwmontia Ducb. – Cucurbitaceae

Melegigényessége igen hasonlít a közönséges tökéhez, valamint az uborkáéhoz. Magjai 12-13 °C alatt nem, vagy csak rendkívül hosszú idő múlva csíráznak. Fényigényes, de gyenge árnyékot vagy szórt fényt is elvisel, ezért nem túl sűrű állományban köztesként is vethető. Fiatal, kevés lombú gyümölcsösben, szőlő között nyugodtan termeszthetjük. Tűző napon, nedves, párás környezetben gyorsan növekszik.

Zsenge terméseket csak nagy vízigényének kielégítésekor várhatunk. Mélyre hatoló és viszonylag nagy talajréteget behálózó gyökérzete ellenére a kevés nyári csapadék miatt csak öntözéssel termeszthető biztonságosan. Nedves körülmények között viszont folyamatosan szedhetjük. Különösen nehezen alkalmazkodik a tápkockával palántázott növény a szárazsághoz. Hosszan tartó szárazságban virágképződése elmarad, de a növény nem pusztul el, hanem eső vagy öntözés után újra hajt, illetve ismét virágzásnak indul.

A szélsőséges talajtípusok kivételével általában minden, a zöldségfélék termesztésére alkalmas talajon termeszthető. Erősen kötött, agyagos talajon a gyökerek befulladnak, ezért fejlődése vontatottá válik, emellett a termések nagyon gyorsan elöregednek. Jó vízgazdálkodású, laza, morzsalékos szerkezetű területet válasszunk számára.

Gyors növekedése, folytonos terméskötése miatt rövid tenyészideje ellenére is sok tápanyagra van szüksége. Nagy tápanyagigényét a tápelemeket folytonosan leadó szerves trágyával elégíthetjük ki a legjobban. Ha nincs módunkban az egész területet trágyázni, akkor feltétlenül végezzünk fészektrágyázást: az ültetés előtt 2 héttel a kijelölt és kiásott fészkekbe tegyünk 1-1 lapátnyi trágyát, majd temessük vissza, hogy megülepedjen a gödör talaja. A teljes terület trágyázásakor 30-50 kg érett istállótrágyát adjunk 10 m2-re. A műtrágyák közül ugyanekkora területre -30-40 dkg szuperfoszfátot és kálisót, valamint 30-50 dkg pétisót szórjunk ki. Folyamatos szedése miatt nagyon fontos a nitrogén fejtrágyázás, illetve Wuxallal vagy Peretrix permettrágyával a levéltrágyázás. A szilárd nitrogénműtrágyákat vízben oldva adagoljuk ki.

Melegágyban, fólia alatt, egyéb meleg és világos helyen palántát is nevelhetünk. 2-3 magot tegyünk kis cserepekbe, tejfölös pohárba. Kelés után csak egyet hagyjunk edényenként, a többit gyökerestől húzzuk ki. Az 1 hónapos palántanevelés végén gyakori szellőztetéssel vagy fokozatos szabad levegőre való kivitellel a növényeket szoktassuk, eddzük hozzá a kinti környezethez. A késő tavaszi fagyok elmúltával ültessük ki a palántákat a tápkockával együtt úgy, hogy a tápkocka a talajfelszínnel szintben vagy nagyon kicsivel az alatt legyen. A kiültetés után öntözzük be.

Az első kapálással a helyrevetett cukkinit egyeljük, egy, esetleg két tövet hagyjunk meg fészkenként.

Kúszó szárának hossza fajtánként változhat, általában rövid (40-80 cm-es) szárú.

Gyors növekedése miatt virágzás után a töveket állandóan kísérjük figyelemmel, mert a megkötött termések rendkívül gyorsan fejlődnek. Legízletesebbek a 10-20 cm hosszúak, de tölteni vagy rántani a nagyobbak alkalmasabbak. Meleg időben, ha a talajban elegendő a nedvesség, 3—4 napos szedési ciklusokat iktassunk be. A rövid hajtásokról éles késsel vágjuk le a terméseket, nehogy a hajtás megtörjön vagy a virágok és a kis termések megsérüljenek. A leszedett termések zsenge voltuk miatt könnyen nyomódnak ütésre is érzékenyek és gyorsan romlanak. Épen, egészségesen kamrában 1-2 napig, hűtőszekrényben 1-2 hétig tanhatók el minőségromlás nélkül.

Nagyon sokféleképpen elkészíthető, akárcsak a patisszon. Könnyen emészthető, kalóriaszegény, ezért a diétás étrendben, pl. cukorbetegeknek nagyon ajánlott.

RECEPTEK

•     Rakott cukkini
Hozzávalók: cukkini, 1 vöröshagyma, 30 dkg sertéshús, 1 gerezd fokhagyma, 1-1 paprika és paradicsom, 1 tojás, 2 dl tejföl, liszt, olaj, só, bors.
Meghámozzuk a cukkinit és félujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, lisztbe mártjuk, és olajban hirtelen kisütjük. A finomra vágott vöröshagymát megpirítjuk egy evőkanál olajon, hozzáadjuk a darált húst és együtt tovább pirítjuk. Fűszerezzük a fokhagymával, meghintjük sóval, borssal és kevés vizet aláöntve pároljuk, majd levét élénk tűzön elpárologtatjuk. Tűzálló tálban felváltva rétegezzük a cukkinit és a húst, közé néhány vékony paradicsom- és paprikaszeletet is teszünk. Tetejére cukkini kerüljön. Leöntjük a tejföl és a tojássárgája keverékével, majd sütőben pirosra sütjük.

•     Cukkini sonkával töltve
Hozzávalók: cukkini, 10 dkg rizs, 15 dkg sonka, 2 tojás, 1 csokor petrezselyem, só, 10 dkg vaj.

A két cukkinit meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és magját kiszedjük. Kivajazott tűzálló tálra fektetjük és megtöltjük a következő töltelékkel: a főtt rizst összedolgozzuk a kockára vágott sonkával, a vékonyan felszeletelt kemény tojással, az apróra vágott petrezselyemmel, megsózzuk és belereszeljük a sajtot. A töltött cukkíniket leöntjük a tejföllel és forró sütőben pirosra sütjük.




Tegye fel kérdését a termékről


Utolsó frissítés: Monday, 23 September 2019 14:24

Webáruházunk használatához oldalunk süti (cookie) fáljokat tárol a felhasználó gépén tárol. Ezek személyek azonosítására nem alkalmasak. Oldalunk használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába. Adatvédelmi elvek.